How to create suspense in a movie scene

Hyvän elokuvan merkki on se, että katsoessasi sitä tunnet hahmojen tunteet omanasi – pelkäätkö heidän puolestansa, naurattaako sinua, kun heitä naurattaa, tunnetko heidän surunsa? Näiden tunteiden nostattamiseksi elokuvantekijöillä on monia eri tekniikoita. Tässä artikkelissa esittelen pari esimerkkiä siitä, miten voit tehostaa kohtauksen jännitystä.

Käytä musiikkia

Musiikki on helpoin tapa luoda tunnelmaa. Musiikin sävy ilmaisee, odottaako oven takana jotain vaarallista vai ihanaa. Mitä pitempään pahaenteinen musiikki jatkuu ennen kuin jotain tapahtuu, sitä jännittyneemmäksi odotus muuttuu, ja sen isompi tunne, kun se vihdoinkin laukeaa. Toisaalta musiikkia voi käyttää myös huijaamaan katsojaa rentoutumaan lisäten shokkitekijää, kun antagonisti yllättäen hyökkää. Edellä olevassa oven avaus esimerkissä voisi soida iloinen musiikki, kunnes ovi avautuu ja yhtäkkiä musiikki muuttuu samalla kun selviää, kuka oven takana oikeasti on.
Musiikin pois jättäminen saattaa myös tehdä kohtauksesta vaikuttavan. Voit myös keskittyä tehostettuihin (ja ehkä hidastettuihin) ääniin kuten hengitykseen, sydämenlyönteihin, tai jopa taustalla kuuluvan radion staattiseen surinaan.

Valaistus ja kuvakulmat

Jännitystä lisää hämäryys tai osittainen näkyvyys, esimerkiksi salamoiden valossa. Käytä varjoja ja erivärisiä valaistuksia tilassa viisaasti. Lähikuvat näyttelijästä voivat myös osoittaa tilanteen jännityksen esimerkiksi kuvaamalla otsalla liukuvaa hikipisaraa tai kaulassa sykkivää verisuonta. Nopeat leikkaukset kahden tai useamman eri kohtauksen tai tilanteen välillä lisäävät myös epätietoisuutta ja jännitystä.

Tiedostamattomat tehosteet

Kuvaustekniikka saattaa tehostaa tilanteen jännitystä katsojan tiedostamatta – jos esimerkiksi kuvassa on tyhjää tilaa henkilön sivussa tai takana, katsoja saattaa tuntea, että jotain ei ole kohdallaan, kunnes tyhjä tila täyttyy. Kauhu elokuva The Ring käyttää epäluonnollista vihreää valaistusta koko elokuvan läpi, joka myös tuo katsojalle mielikuvan, että jokin on vialla. Jokin voi myös näyttää liian normaalilta, esimerkiksi täysi juhlapöytäkattaus muuten autiossa talossa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

How to create suspense in a movie scene

Hyvän elokuvan merkki on se, että katsoessasi sitä tunnet hahmojen tunteet omanasi – pelkäätkö heidän puolestansa, naurattaako sinua, kun heitä naurattaa, tunnetko heidän surunsa? Näiden tunteiden nostattamiseksi elokuvantekijöillä on monia eri tekniikoita. Tässä artikkelissa esittelen pari esimerkkiä siitä, miten voit tehostaa kohtauksen jännitystä.

Käytä musiikkia

Musiikki on helpoin tapa luoda tunnelmaa. Musiikin sävy ilmaisee, odottaako oven takana jotain vaarallista vai ihanaa. Mitä pitempään pahaenteinen musiikki jatkuu ennen kuin jotain tapahtuu, sitä jännittyneemmäksi odotus muuttuu, ja sen isompi tunne, kun se vihdoinkin laukeaa. Toisaalta musiikkia voi käyttää myös huijaamaan katsojaa rentoutumaan lisäten shokkitekijää, kun antagonisti yllättäen hyökkää. Edellä olevassa oven avaus esimerkissä voisi soida iloinen musiikki, kunnes ovi avautuu ja yhtäkkiä musiikki muuttuu samalla kun selviää, kuka oven takana oikeasti on.
Musiikin pois jättäminen saattaa myös tehdä kohtauksesta vaikuttavan. Voit myös keskittyä tehostettuihin (ja ehkä hidastettuihin) ääniin kuten hengitykseen, sydämenlyönteihin, tai jopa taustalla kuuluvan radion staattiseen surinaan.

Valaistus ja kuvakulmat

Jännitystä lisää hämäryys tai osittainen näkyvyys, esimerkiksi salamoiden valossa. Käytä varjoja ja erivärisiä valaistuksia tilassa viisaasti. Lähikuvat näyttelijästä voivat myös osoittaa tilanteen jännityksen esimerkiksi kuvaamalla otsalla liukuvaa hikipisaraa tai kaulassa sykkivää verisuonta. Nopeat leikkaukset kahden tai useamman eri kohtauksen tai tilanteen välillä lisäävät myös epätietoisuutta ja jännitystä.

Tiedostamattomat tehosteet

Kuvaustekniikka saattaa tehostaa tilanteen jännitystä katsojan tiedostamatta – jos esimerkiksi kuvassa on tyhjää tilaa henkilön sivussa tai takana, katsoja saattaa tuntea, että jotain ei ole kohdallaan, kunnes tyhjä tila täyttyy. Kauhu elokuva The Ring käyttää epäluonnollista vihreää valaistusta koko elokuvan läpi, joka myös tuo katsojalle mielikuvan, että jokin on vialla. Jokin voi myös näyttää liian normaalilta, esimerkiksi täysi juhlapöytäkattaus muuten autiossa talossa.