Julisteiden käyttö kohtauksen lavastuksena

Sillä, mitä kohtauksen taustalla näkyy, voi olla suuri vaikutus kohtaukseen kokonaisuutena. Juokseeko päähenkilön tyttöystävä häntä kohti? Onko kahvilakohtauksessa ympäröivät pöydät tyhjinä vai täynnä? Jos teillä on suunnitteilla pienen budjetin elokuva, taustan voi suunnitella kokonaan käyttäen pelkästään julisteita ja tauluja.

Varsinkin sisätiloihin sijoittuvissa kohtauksissa julisteet ovat erittäin käytännöllisiä. Voit täyttää koko seinän julisteilla ja muilla kuvilla, mutta jo pari julistetta riittää esittämään (verrattain halvasti!) minkälainen huone on kyseessä. Bändijulisteet kuvastavat teinin huonetta, tyhjät seinät tai kalenteri ja muistilaput työhuonetta, ja jooga gurun olohuoneeseen sopivat abstraktit luontojulisteet. Kuvaaminen on mahdollista jopa yhden huoneen sisällä, sillä julisteita vaihtamalla ja eri kuvakulmilla on mahdollista antaa mielikuva monesta eri tilasta. Seinällä olevia julisteita, valokuvia tai tauluja voi myös käyttää kuvastamaan ajankulua – nopeutetulla ajanjuoksulla näytetään, kuinka kuvat kellastuvat tai alkavat repsottamaan seinästä, tai peittyvät muiden kuvien alle.

Julisteita saa kaikissa eri ko’oissa, joten tiukan paikan tullen julistetta voisi käyttää jopa koko kohtauksen taustakuvana. Tämä on toimiva vaihtoehto varsinkin silloin, kun on kyseessä humoristinen eikä kovinkaan vakavasti otettava tuotanto. Esimerkiksi tilannekomedioissa (varsinkin 2000-luvun alulla) usein käytetään, vaikka isoa kuvaa Havaijin rannasta, ja sen eteen on lisätty hiekkaa ja pari palmupuuta tilanteen luomiseksi. Samaa niksiä voi käyttää sisätiloissa lavastamaan haluttu maisema ikkunan ulkopuolelle – ilman huolta siitä, mitä ulkona oikeasti on. Jos käytät julisteita elokuvassasi lavastuksena, ja elokuvan tyyli sen sallii, on myös erittäin hulvatonta, jos joku näyttelijöistä rikkoo ns. neljännen seinän ja kommentoi lavastuksen laatua katsojille (”minä olisin kyllä halunnut oikeasti Havaijille!”).

Nykyään kuitenkin suurin osa tilannekomedioistakin käyttävät green screeniä, jolla voi lisätä minkä tahansa kuvan tai grafiikan kohtauksen taustalle tietokoneen kautta. Tämä on paljon aidomman ja elävämmän näköinen joten, jos haluat toteuttaa elokuvasi pienellä budjetilla (ja sinulla on videon editoimistaitoja) kannattaa sinun sijoittaa vihreään taustakankaaseen. Tai voithan kokeilla myös vihreää julistetta, se saattaa olla halvempi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Julisteiden käyttö kohtauksen lavastuksena

Sillä, mitä kohtauksen taustalla näkyy, voi olla suuri vaikutus kohtaukseen kokonaisuutena. Juokseeko päähenkilön tyttöystävä häntä kohti? Onko kahvilakohtauksessa ympäröivät pöydät tyhjinä vai täynnä? Jos teillä on suunnitteilla pienen budjetin elokuva, taustan voi suunnitella kokonaan käyttäen pelkästään julisteita ja tauluja.

Varsinkin sisätiloihin sijoittuvissa kohtauksissa julisteet ovat erittäin käytännöllisiä. Voit täyttää koko seinän julisteilla ja muilla kuvilla, mutta jo pari julistetta riittää esittämään (verrattain halvasti!) minkälainen huone on kyseessä. Bändijulisteet kuvastavat teinin huonetta, tyhjät seinät tai kalenteri ja muistilaput työhuonetta, ja jooga gurun olohuoneeseen sopivat abstraktit luontojulisteet. Kuvaaminen on mahdollista jopa yhden huoneen sisällä, sillä julisteita vaihtamalla ja eri kuvakulmilla on mahdollista antaa mielikuva monesta eri tilasta. Seinällä olevia julisteita, valokuvia tai tauluja voi myös käyttää kuvastamaan ajankulua – nopeutetulla ajanjuoksulla näytetään, kuinka kuvat kellastuvat tai alkavat repsottamaan seinästä, tai peittyvät muiden kuvien alle.

Julisteita saa kaikissa eri ko’oissa, joten tiukan paikan tullen julistetta voisi käyttää jopa koko kohtauksen taustakuvana. Tämä on toimiva vaihtoehto varsinkin silloin, kun on kyseessä humoristinen eikä kovinkaan vakavasti otettava tuotanto. Esimerkiksi tilannekomedioissa (varsinkin 2000-luvun alulla) usein käytetään, vaikka isoa kuvaa Havaijin rannasta, ja sen eteen on lisätty hiekkaa ja pari palmupuuta tilanteen luomiseksi. Samaa niksiä voi käyttää sisätiloissa lavastamaan haluttu maisema ikkunan ulkopuolelle – ilman huolta siitä, mitä ulkona oikeasti on. Jos käytät julisteita elokuvassasi lavastuksena, ja elokuvan tyyli sen sallii, on myös erittäin hulvatonta, jos joku näyttelijöistä rikkoo ns. neljännen seinän ja kommentoi lavastuksen laatua katsojille (”minä olisin kyllä halunnut oikeasti Havaijille!”).

Nykyään kuitenkin suurin osa tilannekomedioistakin käyttävät green screeniä, jolla voi lisätä minkä tahansa kuvan tai grafiikan kohtauksen taustalle tietokoneen kautta. Tämä on paljon aidomman ja elävämmän näköinen joten, jos haluat toteuttaa elokuvasi pienellä budjetilla (ja sinulla on videon editoimistaitoja) kannattaa sinun sijoittaa vihreään taustakankaaseen. Tai voithan kokeilla myös vihreää julistetta, se saattaa olla halvempi!