Mitä elokuvan tuottamiseen kuuluu?

Elokuvan tuottaminen on iso projekti, ja kannattaa olla perillä kaikista eri vaiheista, joita elokuvan tekemiseen liittyy, ennen kuin aloitat. Sen voi jakaa viiteen eri vaiheeseen: Ideointi, Esituotanto, Kuvaus, Jälkituotanto ja Levitys.

Ideointi
Tässä vaiheessa ideoidaan elokuvan sydän, lähtökohta tai visio. Tästä kirjoitetaan synopsis, josta selviää elokuvan pääpiirteet, ja jos idean kehittäjä ei itse ole elokuvatuottaja, hän yrittää myydä ideansa tuottajalle, joka saa elokuvanteon käyntiin.

Esituotanto
Esituotantoon kuuluu kaikki taustatyö, mitä täytyy tapahtua ennen kuvauksia. Tuottaja palkkaa käsikirjoittajan ja ohjaajan, jos hän ei tee näitä itse. Käsikirjoitus luodaan, ja elokuva roolitetaan. Esituotannossa tärkeää on myös sopivien kuvauspaikkojen löytäminen tai rakentaminen. Jos sinulla on isompi kuvausprojekti, jota varten haluat rakentaa kuvauspaikan, varmista perustusten turvallisuus rakennusten ja/tai talojen paaluttamisella. Esituotantoon kuuluu myös budjetointi sekä tuotantohenkilöstön palkkaaminen.

Kuvaus
Tämä on ehkä kaikista suosituin vaihe elokuvantuotannosta, ehkä siksi, koska tämä on ulkopuolisille näkyvin osa. Kuvausten aikana työskentelevät näyttelijöiden ja ohjaajien lisäksi lavastajat, puvustus ja maskeeraus henkilöstö sekä äänisuunnittelijat. Kuvaukset suoritetaan usein studiossa, jossa olosuhteita on helpompi kontrolloida. Kohtauksia ei välttämättä kuvata järjestyksessä, ja kohtauksesta voidaan ottaa useita ottoja, joista ohjaaja valitsee sen, joka päätyy lopulliseen elokuvaan.

Jälkituotanto
Jälkituotannossa kuva- ja äänileikkaajat punovat eri otot yhdeksi kokonaisuudeksi. Iso osa elokuvista näytellään green screenin edessä, joten tässä vaiheessa käytetään efektejä lisäämään green screenien sijaan mitä tahansa merirosvolaivoista lohikäärmeisiin. Jälkituotanto on se paikka, jossa taikuus tapahtuu.

Levitys
Jo ennen kuin elokuva on valmis esitettäväksi, sitä aletaan markkinoida kuvien ja trailereiden kautta. Kun jälkituotanto on valmis ja elokuvasta on tehty lopullinen versio, elokuvan genrestä ja katsojakunnasta riippuen, se voidaan julkaista joko elokuvateattereissa, elokuvafestivaaleilla, suoraan DVD:lle, tai – kuten tänä vuonna on ollut yleisintä – suoraan suoratoistopalveluun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mitä elokuvan tuottamiseen kuuluu?

Elokuvan tuottaminen on iso projekti, ja kannattaa olla perillä kaikista eri vaiheista, joita elokuvan tekemiseen liittyy, ennen kuin aloitat. Sen voi jakaa viiteen eri vaiheeseen: Ideointi, Esituotanto, Kuvaus, Jälkituotanto ja Levitys.

Ideointi
Tässä vaiheessa ideoidaan elokuvan sydän, lähtökohta tai visio. Tästä kirjoitetaan synopsis, josta selviää elokuvan pääpiirteet, ja jos idean kehittäjä ei itse ole elokuvatuottaja, hän yrittää myydä ideansa tuottajalle, joka saa elokuvanteon käyntiin.

Esituotanto
Esituotantoon kuuluu kaikki taustatyö, mitä täytyy tapahtua ennen kuvauksia. Tuottaja palkkaa käsikirjoittajan ja ohjaajan, jos hän ei tee näitä itse. Käsikirjoitus luodaan, ja elokuva roolitetaan. Esituotannossa tärkeää on myös sopivien kuvauspaikkojen löytäminen tai rakentaminen. Jos sinulla on isompi kuvausprojekti, jota varten haluat rakentaa kuvauspaikan, varmista perustusten turvallisuus rakennusten ja/tai talojen paaluttamisella. Esituotantoon kuuluu myös budjetointi sekä tuotantohenkilöstön palkkaaminen.

Kuvaus
Tämä on ehkä kaikista suosituin vaihe elokuvantuotannosta, ehkä siksi, koska tämä on ulkopuolisille näkyvin osa. Kuvausten aikana työskentelevät näyttelijöiden ja ohjaajien lisäksi lavastajat, puvustus ja maskeeraus henkilöstö sekä äänisuunnittelijat. Kuvaukset suoritetaan usein studiossa, jossa olosuhteita on helpompi kontrolloida. Kohtauksia ei välttämättä kuvata järjestyksessä, ja kohtauksesta voidaan ottaa useita ottoja, joista ohjaaja valitsee sen, joka päätyy lopulliseen elokuvaan.

Jälkituotanto
Jälkituotannossa kuva- ja äänileikkaajat punovat eri otot yhdeksi kokonaisuudeksi. Iso osa elokuvista näytellään green screenin edessä, joten tässä vaiheessa käytetään efektejä lisäämään green screenien sijaan mitä tahansa merirosvolaivoista lohikäärmeisiin. Jälkituotanto on se paikka, jossa taikuus tapahtuu.

Levitys
Jo ennen kuin elokuva on valmis esitettäväksi, sitä aletaan markkinoida kuvien ja trailereiden kautta. Kun jälkituotanto on valmis ja elokuvasta on tehty lopullinen versio, elokuvan genrestä ja katsojakunnasta riippuen, se voidaan julkaista joko elokuvateattereissa, elokuvafestivaaleilla, suoraan DVD:lle, tai – kuten tänä vuonna on ollut yleisintä – suoraan suoratoistopalveluun.