Onko Mandalorian länkkäri?

Disney+ suoratoistopalvelussa pyörivä Mandalorian sarja on Tähtien sota universumin jatkumoa, mutta sarja antaa yllättävän Clint Eastwoodin tuoksuisen tuulahduksen, vaikka Mando palkkionmetsästäjä seikkailee eri planeetoilla ympäri galakseja kaukana meidän omasta Villistä lännestämme. Kuitenkin taitaa olla, että lajityypiltään Mandalorian-sarja kuuluu länkkäreihin.

Kunnianosoitukset ikonisille länkkäreille

Mandalorianin Länkkäri juuria korostaa ei vain sarjan tunnusmusiikki (joka kuulostaa Hyvät, pahat ja rumat tunnarin scifi versiolta) vaan myös aavikkomainen maisema useilla planeetoista, joille hän sattuu – mukaan lukien Tähtien sota elokuvista tuttu Tatooine planeetta. Oikeastaan, jos katsot tarkkaan, huomaat alkuperäisissä elokuvissa muitakin länkkäreihin viittaavia yksityiskohtia – kuten Han Solon pistoolikotelo.

Intiaanien sijasta Mandon täytyy tehdä yhteistyötä aavikkoihmisten kanssa, ja useat hänen yhden jakson pituisista tehtävistä tai palkkionmetsästysretkistä pitävät sisällään suoria lainauksia tunnetuista länkkäreistä kuten The Shootist, The Magnificent Seven, sekä edellä mainitusta Hyvät, pahat ja rumat elokuvasta. Mando ottaa nuoremman palkkionmetsästäjän suojatikseen, auttaa kyläläisiä ketkä ovat korruptoituneen vallan alla, ja jahtaa rosvoja.

Vaiko Samurai?

Sarjan ilmestymisen jälkeen on internetissä väitelty kiivaasti siitä, onko Mandalorian sittenkin Samurai tarina Länkkärin sijaan. Samurai tarinoissa yksinäinen Samurai kohtaa erinäisiä haasteita ja tehtäviä. Kuitenkin, jos katsotaan molempien lajityyppien historiaa, voimme huomata, että ne ovat erittäin samanlaiset, ja samat troopit ovat käytössä. Sarjalla on kuitenkin eräs silmiinpistävä yhdenvertaisuus suositun Lone Wolf and Cub mangan kanssa – Tämä sarja nimittäin kertoo Samuraista, joka löytää ja ottaa huolehdittavakseen vauvan, samoin kuin Mandon käy vauva Yodan kanssa.

Mandalorian sarja on hauska esimerkki siitä, että eri lajityyppejä ja genrejä on mahdollista sekoittaa keskenään mielenkiintoisin ja suosituin tuloksin. Älä pelkää keksiä ja kirjoittaa tarinoita valmiiden muottien ulkopuolella, käyttäen epätavallisia sijainteja tai hahmoja tunnetuissa kliseissä. Tämänlainen veto saattaa olla juuri se, mikä saa elokuvasi erottumaan joukosta.