Opiskelijoiden sivutoimiset bisnesideat 

Opiskelijat tarvitsevat opintojen oheen usein töitä, sillä opintotuet ja -lainat eivät ole aina tarpeeksi elämiseen ja kaikilla ei ole samanlaista turvaverkkoa taloudellisessa mielessä, kuin monilla muilla. Siksi kannattaakin hankkia hyviä neuvoja yrittäjyyteen tiedustelemalla muilta opiskelijoilta kuinka he rahoittavat elämisensä. Toinen tapa on lukea vaikkapa tämä artikkeli, joka ainakin auttaa alkuun!

Liikeideoiden keksiminen ja toteuttaminen on muutenkin järkevää pitkässä juoksussa, koska niiden avulla voit hallita raha-asioitasi mutta voit myös samalla testata omia osaamisalueitasi sekä verkostoitua. Tässä artikkelissa on muutamia ideoita, joita voit vapaasti jatkojalostaa ja parastaa parhaasi mukaan.

Tee käännöstöitä

Olit sitten natiivi englantilainen tai olet vain hankkinut erinomaisen englannin kielen taidon, ovat käännöstyöt sellaisia joita tarvitaan todennäköisesti paikkakunnallasi mutta myös internetin välityksellä ympäri maailmaa. Ammattimaiset kääntäjät veloittavat työstään usein sen verran, että moni yrittää käännättää ennemmin vaikkapa Google Translatella, mutta tässä vaiheessa voit ehdottaa kohtuuhintaista kääntämistä – joka ei ole konekääntämistä.

Jos teet työsi hyvin, voit ruveta jossain vaiheessa nostamaan hintaasi maltillisesti, jotta pidät vanhat asiakkaasi mukana. Tässä ei tarvitse alkupääomaa, mutta sitäkin enemmän sinun omaa aikaasi, jotta saat käännökset kunnialla toimitettua asiakkaalle. Muista myös, että joskus tarvitaan myös natiiveja suomalaisia käännöstöihin.

Lemmikkien hoitoa ja ruoan laittoa

Lasten hoidon ohella lemmikkieläinten hoidosta on tullut liiketoimintaa. Sille on aina tarvetta, koska perheet eivät voi ottaa lemmikkejään joka reissulle mukaan. Vaikka näistä tehtävistä ei maksetakaan yleensä paljon, voi pienestä purosta tulla iso joki – jos teet työsi hyvin, puskaradion kautta tulee varmasti lisää tekemistä ja hoidettavaa. Kun vielä pidät lemmikkieläimistä, on tämä varmasti ja yleensä yksi rentouttavimmista ja stressiä hävittävistä töistä.

Pidätkö ruoanlaitosta? Hanki hygieniapassi (joka on usein opiskelijoille kohtuuhintainen, ellei halpa) ja aloita myymään osaamistasi eli hyvää ruokaa muille opiskelijoille opiskelijahinnalla. Voit myös tarjota ruoanlaittoa ikääntyneille ja jos voit tehdä ruoan heidän kotonaan, vielä parempi. Usein kotonaan asuvat ikääntyneet tarvitsevat juttuseuraa. Usein tähänkään ei tarvita mittavia investointeja.

Vapaata sisällöntuotantoa

Vapaille toimittajille eli freelance-toimittajille voi silloin tällöin tulla tarvetta eri lehdissä. Kun laajentaa tätä ajatusta vielä sisällöntuotantoon, kuten esimerkiksi blogikirjoitusten, hakukoneoptimoitujen verkkokauppojen tuotetekstien ja muiden pariin, on sinulla hyvät mahdollisuudet tienata ainakin taskurahoja ellei sitten ihan kohtuullisia palkkioitakin.

Vapaan toimittajan hommissa auttaa myös se, että otat itse valokuvat ja käsittelet ne. Ja jos näiden päälle osaat kuvata videoita ja editoida ne kunnolla, alkaa mahdollisuutesi olla huomattavasti paremmat. Nykyajan toimittajat kun joutuvat näet tekemään kirjoittamisen, kuvaamisen ja editoinnin aivan itse. Riippuen tietenkin mediasta!

Vloggaaminen ja tubettaminen

Vloggaaminen perustuu muutamaan asiaan, joista tärkeimpiä ovat videoiden kiinnostava sisältö sekä kiinnostava juontaja eli vloggaaja, joka vie esimerkiksi mahdollisia haastatteluita sopivasti eteenpäin omalla karismallaan. Tässä tehtävässä auttaa kaikenlainen kokeilu ja ennen kaikkea erehtyminen. Virheistä oppii hienosti jos kritiikkiä vain osaa ottaa vastaan oikealla tavalla. Älä pelkää kritiikkiä, sillä sekin on vain oppimiselämys. Ja jotkut haukkuvat vaikka mitä tekisi, joten sellaisesta ei kannata välittää muutenkaan. Hio omia taitojasi mahdollisimman usein ja tee omia testivideoita, joten näet miltä näet kameran edessä.

Yhteenveto

Muista kuitenkin aina, että opiskelijaelämän ja työelämän vuoksi ei kannata aiheuttaa itselleen burn-outia. Elämä on paljon muutakin. Mutta jos löydät mieluisan tekemisen sivutöistä, on tämä varsin erinomainen tilanne. Joskus voit olla taloudellisesti riippumaton, kun vain jaksat uskoa tekemisiisi.