Mustavalkoista huoneeseen

Mustavalkoinen sisustus on klassiasta ja ajatonta, sillä mustan ja valkoisen kontrasti on sellainen, joka toistuu vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Sisustussuunnittelu lähtee usein kontrasteista ja mikä olisikaan puhtaanpaa sellaista kuin mustavalkoisuus.

Mustavalkoisuus voi tuntua aluksi simppeliltä, mutta sen käytössä tarvitaan paljon pohtimista. Jos sisustussuunnittelun hoitaa huonosti, voi mustavalkoisuus näyttää jopa tylsältä tai kylmältä. Mustavalkoisessa sisustuksessa on joitain tiettyjä yksityiskohtia, joilla voi sisustuksen saada näkymään oikein eläväiseltä.

70 / 30 vai 30 / 70

Niin sanottu 70 / 30 -sääntö pätee hyvin tässä sisustuksessa. Toisen pitää olla hallitseva väri (70 %) ja toista käytetään korostusvärinä (30 %). Voit itse päättää sitten kumpi on musta ja kumpi valkoinen.

Musta on monille “vain mustaa”, mutta siinäkin on erilaisia sävyjä. Jokin musta voi näyttää sinertävältä, toinen taas hieman harmaalta ja jokin taas todella syvältä mustalta. Valkoisessa on myös sävyjä – jotkin näyttävät lämpimältä ja jopa keltaiselta, jotkin kermanväriseltä ja jotkut aivan vitivalkoiselta. Jo tässä huomaa, että mustavalkoinen sisustus ei ole yksinkertaista, sillä näiden sävyjen tulee soveltua toistensa kanssa hienosti.

Mustavalkoisen sisustuksen tylsyyttä voi vähentää vihreillä kasveilla ja kukilla. Tässä ei tarvitse miettiä, laittaako liian paljon, sillä usein vihreyden runsaus toimii todella hienosti muuten mustavalkoisessa huoneessa. Mustavalkoiseen sisustukseen voi siis tuoda ihan reilusti muita värejä, kunhan niissä on jokin johdonmukaisuus. Maljakollinen kukkia voi olla ratkaiseva elementti siinä, jolla voi kruunata mustavalkoisen sisustukseen. Ja jos haluaa pitää tyylistään kiinni, voivat kukat olla myös valkoisia niin halutessaan. Tai sitten värikkäitä, aivan kuten sinä haluat.   

Mustavalkoisessa sisustuksessa kannattaa käyttää tekstuureja esimerkiksi huonekalujen, tekstiilien ja muiden pinnalla. Mustan tekstuureja voi tuoda esiin eri elementeillä, kuten vaikkapa maalilla, metallikalusteilla ja niin edelleen, kunhan ne ovat mustansävyisiä. Valkoisia kuvioita voi taas lisätä vaikkapa verhoiluun ja tekstiileihin. Villan ja puuvillan käyttö toimii usein näppärästi.

Raidoilla, palloilla ja ruuduilla ilmettä

Mustavalkoisessa toimivat hienosti erilaiset kuviot, kuten raidat, pallot tai vaikkapa abstraktimmat koukerot. Ruutulattia mustavalkoisena on monille tuttu.Samoin sisustuksessa toimivat myös eri aikakausien tyylit, joten vanhoja ja uusia elementtejä (kuten huonekaluja, esineitä jne) voi sekoitella rohkeasti yhteen, kunhan vain muistaa pitää mustan ja valkoisen mukana väreissä ja sävyissä. Huonekaluja voi myös maalata valkoiseksi tai mustaksi, jolloin ne yhdistyvät muuhun sisustukseen varsin näppärästi. 

Mustaa ja valkoista makuuhuoneeseen ja kylppäriin

Makuuhuone toimii myös hienosti mustavalkoisena, vaikka se voi tuntua rohkealta ratkaisulta. Tyylikäs makuuhuone tai vierashuone kuitenkin herättää varmasti huomion. Musta seinä voi tuntua hurjalta ratkaisulta, mutta jos sängynpääty on valkoinen, toimii se ehdottoman hienosti yhdessä. Myös päiväpeitteissä, lakanoissa ja peitoissa voi käyttää mustavalkoista teemaa. Jos niissä on myös mustia tai valkoisia kuvioita, voi lopputuloksesta tulla hienon näköinen pienellä vaivalla. 

Sisustussuunnittelu mustavalkoisella teemalla sopii myös kylpyhuoneeseen. Rohkeimmat sisustajat voivat käyttää mustaa väriä päävärinä kylppärissä. Mustat kaapit näyttävät kylpyhuoneessa tyylikkäältä, ja sitä voi vielä ehostaa korostusväreillä. Valkoiset pesualtaat näyttävät erinomaiselta mustien kaappien kanssa, vaikka muutenhan ne ovat de facto suomalaisessa sisustuksessa. Mustan kaapin kanssa sopii myös sävytetty valkoinen seinä. Teemavärejä voi hyödyntää myös kylppärin pyyhkeissä ja muissa tekstiileissä, kuten vaikkapa matoissa. 

Mustavalkoiseen tilaan voi myös käyttää kaikenlaisia sävyjä luonnonvalkoisesta kermanväriseen ja mustasta hopeaan. Huoneeseen voi myös sisällyttää puunvärisillä huonekaluilla ja esineillä. Rottinki sopii myös mustavalkoiseen huoneeseen vallan kivasti.

Valaistuksella voi saada miellyttävän atmosfäärin mustavalkohuoneeseen. Useampi valonlähde auttaa poistamaan varjoja tilasta.