Talvilomalla aurinkoon tai kaupunkilomalle

Talvilomalla ei tarvitse hiihtää, koska enää ei puhuta hiihtolomasta. Voit lähteä aivan hyvin vaikka aurinkorannoille! Mutta minne kannattaa mennä? Se riippuu siitä mitä lomaltasi haluat – sekä sitä hoituuko palvelu suomen kielellä tai maan omalla kielellä. Tässä artikkelissa on mahdollisia talviloman ideoita juuri sinulle ja rakkaimmillesi.

Kanarian saaret pitävät suosionsa

Gran Canaria ja Teneriffa pitävät pintansa suomalaisten suosikkikohteina. Yksi syy voi olla se, että näissä palvelua saa suomeksi  – tai ainakin ruokalistat ovat usein selvällä suomen kielellä. Mikä sen helpompaa, kun vetää arskaa rannalla eikä tarvitse edes kieltä opetella. 

On myös monia muita kohteita, jossa suomen kieltä voi kuulla jonkin verran, mutta sitä ei kannata ottaa oletuksena – eikä varsinkaan paheksua sitä, ettei suomea puhuta valitsemassasi lomakohteessa. Kyllä suomalaisten pitäisi ennemminkin kohdemaan kieli opetella kuin toisinpäin, vai mitä? Maassa maan tavalla, sanotaan joskus.

Kanarian saaret ovat siinäkin mielessä houkuttelevia suomalaisille, että sinne pääsee muutamassa, 5 – 6 tunnissa. Jos taas aikoo matkustaa Thaimaahan, voi kestää helposti yli 10 – 12 tuntia, ennen kuin pääsee perille. Kanaria on kuitenkin talvellakin lämmin paikka ja sitähän mennään juurikin etsimään kylmästä Pohjolasta poispäässeenä. 

Egypti on ollut aiemmin suosittu lomakohde, mutta sen suosio on suomalaisten kohdalla vähentynyt. Syynä on ollut esimerkiksi naapurimaissa tapahtuvat levottomuudet. Jos Eurooppaa ajattelee, ovat melko lämpimiä kohteita monet kaupungit Kreikassa ja Italian eteläosissa.

Kaupunkilomat vaihtoehtona

Mutta jos lomalaiselle riittää edes vähän lämpimämmät kelit, kannattaa miettiä Espanjan, Ranskan ja Italian kaupunkeja, joissa saattaa talvilomankin aikaan olla +15 astetta ja hyvässä lykyssä enemmän. Ja varmasti enemmän aurinkoa kuin Suomessa!

Rooman, Pariisin ja Lontoon monet valitsevat kaupunkilomapaikkana, mutta Euroopassa on paljon muitakin suuria kaupunkeja, joissa voi olla talviloman aikaan mukava pyörähtää. Näitä ovat vaikkapa Berliini, Budapest ja Praha.  

Talvilomalla ei kannata liikaa säästää hotellin suhteen, mutta vielä tärkeämpi neuvo on etsiä pieniä hotelleja, joissa asiakaspalvelu on usein huipussaan mutta hinnat voivat olla kuitenkin kohtuullisia. Ne kuitenkin kilpailevat isojen hotellien kanssa, joten niiden pitää erikoistua jollain tasolla “paremmaksi” kuin tutut ja turvalliset hotellit. 

Jos taas matka suuntautuu aurinkorannoille, joita mainittiin artikkelin alussa, on perheiden suosiossa niin sanotut all inclusive -paketit, jotka ovat täyden palvelun lomia. Niissä hotellin lisäksi ruoat ja juomat kuuluvat pakettiin, eikä tarvitse miettiä itse ruoanlaittoa, kuten vaikkapa huoneistohotelleissa joutuu tekemään. Tai saa tehdä – huoneistohotellit sopivat perheille, jotka haluavat syödä aamupalansa rauhassa vaikkapa puolen päivän aikaan ja käydä napsimassa välipalaleipiä silloin kun huvittaa.

Muita vaihtoehtoja

Aurinkorannoista entinen suomalaisten suosikki Mallorca on nykyään ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten kansoittama paikka. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos ei haluakaan törmätä suomalaisiin. Myös Turkki on samankaltainen kohde – suomalaisten osuus on vähentynyt ja muiden pohjoismaalaisten osuus on lisääntynyt sielläkin. Mallorcan lisäksi Menorcan saari on kohde, jonka suosio jatkaa kasvamistaan. Ja koska se ei ole niin tunnettu kuin Mallorca, voi se olla turisteja välttävälle mukava talvilomakohde.

Jos haluat talvilomaan jotain aivan uudenlaista vivahdetta, niin miksi et jättäisi valmismatkat pois laskuista, olkoonkin että ne ovat erinomaisen helppoja vaihtoehtoja. Joskus voi tulla mielenkiintoisemmaksi ja halvemmaksi etsiä halvat lennot johonkin suurempaan kaupunkiin, ottaa bussi tai juna jolla matkustaa rannikolle johonkin vähemmän tunnettuun pieneen kaupunkiin sekä varata huokeahintainen bed & breakfast -huone tai sitten AirBNB:n kautta halpa asunto? Saat varmasti uniikimman kokemuksen kuin suomalaisten ruokalistojen keskellä.